Szukaj na tym blogu

sobota, 11 maja 2019

Desery niemieckie


Bethmännchen


Małe ciasteczka z marcepanu, wody różanej, cukru pudru i dodatkowo z migdałami.

Podobny obraz




Fliederbeersuppe

Zupa owocowa z soku z owoców czarnego bzu, podawana z kluskami i kawałkami jabłek. Najczęściej przygotowuje się ją w okresie jesienno-zimowym.

Znalezione obrazy dla zapytania Fliederbeersuppe




Berliner Luft

Krem zrobiony z ubitych białek, żółtek oraz cukru i żelatyny. W niektórych wersjach dodaje się do niego białe wino. Często serwuje się go z sosem malinowym. 

Znalezione obrazy dla zapytania Berliner Luft deser




Sanddorntorte


Tort na bazie masy nugatowej i soku z rokitnika.

Znalezione obrazy dla zapytania Sanddorn Torte



Apfel im Schlafrock

Jabłka zawijane w ciasto francuskie, z dodatkiem masła i siekanych orzechów.  Ciasto, je się zazwyczaj z sosem waniliowym lub dżemem. Można podawać na ciepło lub zimno.

Znalezione obrazy dla zapytania Apfel im Schlafrock




Kerscheplotzer


"Ciasto" przygotowywane ze starego pieczywa, zanurzanego w cieście z masła, jajek, mleka i cukru. Często podawane z czereśniami, bądź wiśniami. 

Podobny obraz






M. Charazińska








1 komentarz: