Kuchnia niemiecka to zbiorcza nazwa kilku popularnych kuchni
regionalnych z różnych regionów Niemiec. Kuchnia niemiecka wbrew
obiegowym opiniom jest bogata w różnorodność potraw i dań. To bogactwo
tradycji wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji.
TRADYCYJNE POTRAWY:
MAULTASCHEN
to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem
mięsnym. Nadzienie to składa się najczęściej z mięsa mielonego,
pieczonej kiełbasy cielęcej, szpinaku i pietruszki.
STRUCLA BOŻONARODZENIOWA (WEIHNACHTSKRANZ)
Typowy Niemiecki przysmak w okresie świątecznym.Niegdyś była rodzajem chleba postnego w czasie adwentu. Dopiero, gdy 300 lat temu tzw. "listem maślanym" kościół złagodził
adwentowy zakaz na masło i mleko, składniki te, po opłaceniu grzywny,
mogły być dodawane do strucli.
Obok nich, w strucli znajdziemy: starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową.
Najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna. Ma szczególnie długą tradycję i opiera się o ściśle ustalony przepis. Co roku w drugą sobotę adwentu odbywa się w Dreźnie święto strucli, a w roli głównej występuje największa strucla na świecie. Obecnie słynne ciasto można spróbować nie wybierając się do Saksonii - wystarczy zamówić je do domu.
Obok nich, w strucli znajdziemy: starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową.
Najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna. Ma szczególnie długą tradycję i opiera się o ściśle ustalony przepis. Co roku w drugą sobotę adwentu odbywa się w Dreźnie święto strucli, a w roli głównej występuje największa strucla na świecie. Obecnie słynne ciasto można spróbować nie wybierając się do Saksonii - wystarczy zamówić je do domu.
FARYZEUSZ (PHARISÄER)
Mało znana poza regionem kawa z rumem i bitą śmietaną jest typowym północnoniemieckim napojem składającym się z kawy, rumu, cukru i solidnej porcji bitej śmietany.
Mało znana poza regionem kawa z rumem i bitą śmietaną jest typowym północnoniemieckim napojem składającym się z kawy, rumu, cukru i solidnej porcji bitej śmietany.
PIECZONA KIEŁBASA Z SOSEM CURRY (BRATWURST MIT CURRYSAUCE)
Dzisiaj kiełbaska ta znana jest w całych Niemczech i obok kebaba
(pochodzącego również z Berlina, skąd diaspora turecka rozpowszechniła
go w całym kraju) należy do ulubionych dań barowych wśród Niemców.
D.Orzechowska
M.Izydorek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz