Szukaj na tym blogu

piątek, 27 października 2017

Co można zjeść w Niemczech?

Kuchnia niemiecka  to zbiorcza nazwa kilku popularnych kuchni regionalnych z różnych regionów Niemiec. Kuchnia niemiecka wbrew obiegowym opiniom jest bogata w różnorodność potraw i dań. To bogactwo tradycji wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji.


 TRADYCYJNE POTRAWY: 
  
MAULTASCHEN   
 to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym. Nadzienie to składa się najczęściej z mięsa mielonego, pieczonej kiełbasy cielęcej, szpinaku i pietruszki. 

Znalezione obrazy dla zapytania maultaschen
STRUCLA BOŻONARODZENIOWA (WEIHNACHTSKRANZ)
         Typowy Niemiecki przysmak w okresie świątecznym.Niegdyś była rodzajem chleba postnego w czasie adwentu. Dopiero, gdy 300 lat temu tzw. "listem maślanym" kościół złagodził adwentowy zakaz na masło i mleko, składniki te, po opłaceniu grzywny, mogły być dodawane do strucli.
Obok nich, w strucli znajdziemy: starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową.
Najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna. Ma szczególnie długą tradycję i opiera się o ściśle ustalony przepis. Co roku w drugą sobotę adwentu odbywa się w Dreźnie święto strucli, a w roli głównej występuje największa strucla na świecie. Obecnie słynne ciasto można spróbować nie wybierając się do Saksonii - wystarczy zamówić je do domu.
 


FARYZEUSZ (PHARISÄER)
Mało znana poza regionem kawa z rumem i bitą śmietaną jest typowym północnoniemieckim napojem składającym się z kawy, rumu, cukru i solidnej porcji bitej śmietany.
 

PIECZONA KIEŁBASA Z SOSEM CURRY (BRATWURST MIT CURRYSAUCE)
Dzisiaj kiełbaska ta znana jest w całych Niemczech i obok kebaba (pochodzącego również z Berlina, skąd diaspora turecka rozpowszechniła go w całym kraju) należy do ulubionych dań barowych wśród Niemców.










D.Orzechowska
M.Izydorek     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz